V posledních několika letech se lidé snaží neplýtvat potravinami. Pokud tedy hledáte způsob, jak prodloužit trvanlivost skladovaného jídla, ať už v lednici, mrazáku nebo v chlebníku, ideálním způsobem je vakuování. Používají se k tomu speciální obaly, ze kterých se odsaje veškerý vzduch.
Potraviny jsou kvůli vzduchu náchylnější na bakterie a plísně. Často vyhazujete chleba, šunku, maso či sýry, protože během několika dnů se na povrchu těchto poživatin objeví plíseň? Domácí vakuování potravin je cesta správným směrem.
Jak dlouho vydrží vakuované potraviny?
Samozřejmě záleží na tom, o jaký typ potravin se jedná, protože je rozdíl vakuovat chleba, anebo vepřové maso. Každopádně, už se nemusíte bát větších nákupů na celý týden dopředu. Začnete vyhazovat mnohem méně jídla, nakonec se naučíte hospodařit tak, že nebudete vyhazovat žádné suroviny. Domácí vakuování navíc zajistí, že jsou potraviny i po několika týdnech (například u sýrů či masa) čerstvé.
Chleba vám normálně vydrží ve spíži dva až tři dny, ovšem ve vakuovém balení si na něm pochutnáte klidně i po sedmi dnech. V lednici prodloužíte trvanlivost masa. Vakuování zajistí, že hovězí maso v lednici můžete ponechat i 40 dnů (normálně jen 4 dny), vepřové zase 21 dnů (obvykle pouze 7 dnů).
I do mrazáku je dobré dávat potraviny vakuované, protože je potom můžete skladovat ne několik měsíců, ale rovnou několik let. Zmrazené jídlo vám vydrží bez problémů až tři roky, ať už se jedná o maso, ryby, zeleninu, ovoce, drůbež anebo polévky.
Jak na domácí vakuování potravin?
Předtím, než se vůbec do vakuování pustíte, zkontrolujte sáčky, jestli jsou naprosto čisté. Maso nejprve opláchněte a osušte, poté z něj odstraňte ostré kosti, aby nedošlo k narušení sáčku. Zeleninu zase před vakuováním krátce blanšírujte, tedy ponořte ji na 1 až 4 minuty do vroucí vody, a pak ji hned dejte do studené vody.
Vakuování není nic složitého. Naučíte se to i vy.