Franciacorta je výborné italské šumivé víno

Franciacorta je italské šumivé víno vyráběné metodou zvanou Classico a jeho domovinou je Lombardie nacházející se v provincii Brescia, což je zhruba hodinu jízdy od Milána. V oblasti Franciacorta je celkem 19 obcí a na severním okraji ji ohraničuje jezero Iseo, což je jedno z velkolepých severoitalských jezer. V následujících řádcích vám o tomto šumivém vínu prozradíme více informací.

Odrůdy na výrobu vína Franciacorta

Pro výrobu šumivého vína Franciacorta se používají hrozny Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Bianco. Stejně tak se vyrábí i z odrůdy Erbamat, která dodává vínům kyselost a svěžest. Minimální doba zrání se pohybuje od 18 měsíců až po několik let, což je delší doba zrání než u šampaňského, které musí ležet v lahvích minimálně 15 měsíců a z toho 12 měsíců na kvasničných kalech. I šumivá vína se klasifikují podle obsahu cukru a velice oblíbené jsou verze Extra Brut, Brut, ale i sladké varianty Demi-sec a Sec. Šumivé víno Franciacorta zraje minimálně 18 měsíců u těch jednoduchých ročníků až několik let, což je delší doba zrání než třeba u šampaňského, u něhož je požadováno, aby v láhvi bylo minimálně 15 měsíců a z toho 12 měsíců na kvasničných kalech.

Franciacorta je aperitiv a prodává se ke všem chodům. Doporučuje se k pokrmům z ryb, ale některé ročníky jsou výborné i k červenému masu.

A co těžká červená vína?

Jestliže nepřipadá šumivé víno v úvahu, pak sáhněte po italském červeném vínu, protože právě z této země je víno považováno za to nejlepší. Těžká červená vína jsou k dostání stovky apelací kategorie DOC a desítky apelací DOCG. Jestliže hledáte internetový obchod, odkud si červené i šumivé víno objednáte, pak se podívejte do nabídky e-shopu VinoDoc. Jedná se o internetový obchod, který se zaměřuje výhradně na italskou klasiku.