Jaká garážová vrata do domu splní vaše požadavky?

Plánujete zrovna výstavbu zbrusu nové, případně rekonstrukci starší garáže? Pak nesmíte podcenit výběr adekvátních garážových vrat – právě ta totiž určují celkové dispoziční schopnosti tohoto prostoru. Jaké máte možnosti?

Několik oblíbených variant

Ze všeho nejdříve se podíváme na rolovací vrata. Ta se otevírají směrem nahoru, a to přímo do malé kazety umístěné u stropu. Díky tomu získáte velký úložný prostor na celé ploše stropu i na vedlejších stěnách. Další populární možností jsou dvoukřídlá vrata, jež fungují stejně jako klasické dvoukřídlé dveře (otevírají se směrem ven z garáže). Tato možnost je jednoduchá, levná a získáte díky ní mnoho úložného prostoru v celé garáži. Jen potřebujete mít dostatek místa přímo před garáží, což by většinou neměl být žádný problém.

Sekční vrata se také otevírají svisle, jen s tím rozdílem, že se ukládají ve vodorovné poloze pod strop. To samé platí i pro výklopná vrata. Pokud potřebujete spíše místo pod stropem (lidé si často pod strop ukládají sezónní sportovní potřeby či nářadí na opravu automobilu), určitě zvažte posuvná vrata, jež se s pomocí kolejnic otevírají směrem k levé/pravé stěně garáže. Pokud máte raději komfort a nevadí vám si připlatit, zvolte si některou z variant ovládaných elektronicky. Chcete-li ušetřit, vyberte si garážová vrata s manuálním ovládáním.

Získejte inspiraci

Vyznat se ve všech plusech i mínusech jednotlivých typů vrat není nic snadného. Nejlépe uděláte, když si každou variantu pořádně prohlédnete a zhodnotíte, jestli je pro vás vhodná. K tomuto účelu vám skvěle poslouží webové stránky známých profesionálů z Montujeme vrata, kteří se svému oboru věnují už od roku 1994. Poskytují poradenství, návrh, montáž i dlouhodobý servis elektrických a manuálních vrat.